Tøj i løbet af tusind år

clothes-over-one-thousand-yearsI tusinder af år, hvor mennesket har konstruereret tøj, har de skabt en forbløffende vifte af stilarter, hvoraf mange er blevet rekonstrueret fra overlevende tøj, fotos, malerier, mosaikker osv, såvel som fra skriftlige beskrivelser.

Vestlig påklædning

Den vestlige påklædning har ændret sig markant over de seneste 500 år. Mekanisering af tekstilindustrien har gjort mange sorter af klude bredt tilgængelige til overkommelige priser. Forskellige stile har ændret sig, og tilgængelighed af syntetiske stoffer har ændret definitionen af stilfuld. I sidste halvdel af det 20. århundrede er blå jeans blevet meget populære. De bliver nu brugt under begivenheder, hvor man før ville have valgt at gå med meget formelt tøj. Der er også blevet et stort marked indenfor sportstøj.

Den vestlige tøj stil blev en international stilart i begyndelsen af det 21. århundrede. Processen begyndte hundrede af år tidligere, i de perioder af de europæiske kolonialisme. Processen med kulturformidling har foreviget gennem århundreder som vestlige medie selskaber har trængt markeder i hele verden, udbredt den vestlige kultur og stilart.

Hurtig modetøj er også blevet et globalt fænomen. Disse beklædningsgenstande er billigere, masseproduceret vestligt tøj. Doneret brugt tøj er også leveret til folk i de fattigere lande fra de vestlige lande ved hjælp af velgørende organisationer.

Særlige lejligheder

Folk bærer etnisk eller nationale kjoler på særlige lejligheder eller i bestemte roller eller erhverv. For eksempel har de fleste koreanske mænd og kvinder vedtaget vestlig kjole til daglig brug, men de bærer stadig traditionelle kjoler ved særlige lejligheder, som bryllupper og kulturelle helligdage.

Elementer af vestlige kjoler kan også vises i karakteristiske, ikke vestlige måder. En Tongan mand kan kombinere en brugt t-shirt med en Tongan indpakket nederdel eller tupenu. Så de skaber deres egne traditionelle kjoler, men bruger dele af de vestlige stilarters design og kjoler. Det kan man se i mange forskellige dele af verden, og altså ikke kun hos Tonganere.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *