Social status på grund af tøj

social-status-because-of-clothesI nogle samfund kan tøj blive anvendt til at angive rang eller status. I Romerriget for eksempel, kunne kun en senator bære tøj, der havde farven purpur. I de traditionelle hawaiianske samfund, kunne kun meget højstående høvdinge bære fjerkapper og udskårne hvaltænder.

Under Travancore Kongeriget i Kerala, Indien, skulle kvinder af lavere status betale retten penge, så de kunne få lov til at dække deres overkrop til. I Kina, inden oprettelsen af republikken, var det kun kejseren, der kunne bære guld.

Man kan gennem historien se mange eksempler på love, der regulerer, hvad folk kunne bære. I samfund uden sådanne love, som omfatter de fleste moderne samfund, er social status i stedet signaleret ved køb af sjældne eller luksuselementer, der er begrænset af omkostningerne til dem med rigdom eller status. Der er også grupper, der presser individuelle til at vælge en bestemt form for tøj, så de kan føle sig hjemme.

Religiøst tøj

Religiøs tøj kan betragtes som en særlig form for erhversmæssig tøj. Nogle gange er det slidt kun under udførelsen af religiøse ceremonier. Det kan dog også blive brugt til hverdag som markør for særlig religiøs status.

For eksempel, jainister og muslimske mænd, der bærer sammenflettede stykker, når de udfører religiøse ceremonier. Den sammenflettede klud betyder forenet og fuldstændig hengivelse til den aktuelle opgave, uden sidespring. Sikh folk bærer en turban, da det er en del af deres religion. Det er utrolig vigtigt for de fleste religioner, såsom hinduisme, sikhisme, buddhisme, islam og jainisme at rengøre deres klæder, da det indikerer renhed, fordi renhed har en afgørende betydning for religionerne.

I Bibelen indtager tøj en fremtrædende plads, hvor det bliver vist i talrige sammenhænge. Den mest fremtrædende er historien om Adam og Eva, der gjorde belægninger for sig selv ud af figenblade.

I Islamiske traditioner skal kvinder bære lange, løse og ikke gennemsigtige kjoler på, når de tager ud fra hjemmet. Denne kjole var til beskyttelse mod kroppen for alle kvinder uanset deres status mod den brændende sol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *