Første brug af tøj

first-use-of-clothesIfølge arkæologer og antropologer er de tidligste tøj lavet af pels, læder, blade eller græs, der så blev draperet, indpakket, eller bundet rundt om kroppen. Kendskab til en sådan beklædning forbliver inferential, da tøj materialer hurtigt bliver forringet. Arkæologer har identificeret meget tidlige synåle af ben og elfenben fra omkring 30.000 år før vores tidsregning, fundet nær Kostenki i Rusland. Forskere diskuterer dog stadig, hvornår folk begyndte at bære tøj.

Nogle menneskelige kulturer, laver deres tøj af udelukkende bestemte pelse og skinde, som de dekorerer og tilbereder på deres egne specifikke måder. Andre kulturer supplerer eller erstatter læder og skind med klud, vævet, strikket eller snoet fra forskellige animalske og vegetabilske fibre.

Selvom moderne forbrugere kan tage produktionen af tøj for givet, hvilket kan gøre stoffet til en kedelig og lang arbejdskrævende process. Så var tekstilindustrien den første af alle, til at blive mekaniseret under den industrielle revolution.

Forskellige kulturer har udviklet forskellige måder at skabe tøj ud af klud. En fremgangsmåde involveret blot en enkelt stor klud. Mange mennesker har stadig i dag, tøj bestående af rektangler i forskellige størrelser. For eksempel, så går kvinder i Indien med sari, der er store rektangler på flere metre, som de binder rundt om deres kroppe i en smuk måde.

Tøj kan blive båret meget simpelt eller blive syet med stifter eller holdt på plads med bælter. Der er visse stoffer, som man vælger at lade være ubeskåret, så enhver person af enhver størrelse kan bære tøjet. En anden metode indebærer tilskæring og syning af kluden. En skrædder kan skære trekantede stykker fra det ene hjørne af kluden og derefter tilføje dem med andre klude. Traditionelle europæiske mønstre for herreskjorter og kvinders tøj tager denne fremgangsmåde.

Moderne europæisk mode behandler klude langt mindre konservativt, typisk skåret på en sådan måde, at de efterlader forskellige, ulige formede klude rester.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *